Wat is berkenmultiplex?

Berkenmultiplex platen zijn voornamelijk afkomstig uit Europa, Rusland en Scandinavië. Een Berken multiplex plaat bestaat uit een oneven aantal lagen zodat de bovenste en onderste laag in dezelfde richting lopen. De lagen bevatten berkenfineerlagen en houtfineerlagen die kruiselings op elkaar zijn verlijmd. Het haaks verlijmen van deze lagen zorgt voor stabiliteit in de plaat en voorkomt kromtrekken. Hoe meer lagen de Berkenmultiplex plaat dus bevat des te sterker het is.

Voordelen van Berken multiplex

Berken multiplex platen zijn licht van gewicht en tegelijkertijd zeer sterk doordat het uit meerdere lagen bestaat. Daarnaast zijn deze platen van goede kwaliteit, watervast en in diverse maten en diktes verkrijgbaar. Ook zijn Berkenmultiplex platen makkelijk bewerkbaar doordat het nauwelijks splintert. De lichte kleur, de houtstructuur en het feit dat het bijna niet splintert maakt het uiterst geschikt voor aftimmering van bijvoorbeeld een wand of plafond.

Toepassingen

Niet alleen voor het aftimmeren kan Berken multiplex gebruikt worden maar ook voor het maken van meubels en speelgoed. Daarnaast kan het decoratief ingezet worden en is het geschikt voor diverse interieurtoepassingen.

Uiterlijk Berken multiplex

Berken multiplex platen zijn wit tot licht gekleurd. Deze platen tonen geen kleurverschillen tussen het spinthout en de kern van het hout.

anatomie van een boomstronk

Verschillende varianten en kwaliteitsklassen

Berken multiplex platen zijn er in diverse varianten en kwaliteitsklassen. Zo kun je de varianten onderverdelen in Russisch berken en Fins berken. De verschillen leggen wij hieronder verder uit, maar eerst gaan wij dieper in op de verschillende kwaliteitsklassen. Deze zijn onder te verdelen in: CP/CP, BB/BB en B/BB.

CP/CP kwaliteit

De CP/CP variant van Berken multiplex is de goedkoopste soort. Aan deze platen zijn aan beide kanten grote reparaties toegestaan. CP/CP berken multiplex platen zijn geschuurd en ideaal wanneer je een plaat zoekt die niet in het zicht komt.

BB/BB kwaliteit

BB/BB berken multiplex is van goede en mooie kwaliteit. Aan beide kanten worden kleine reparaties en minimale kleurverschillen toegestaan. BB/BB multiplex is ideaal voor het maken van mallen en voor projecten waarbij het hout uiteindelijk geschilderd zal worden.

B/BB kwaliteit

Berken van B/BB kwaliteit is de hoogst haalbare kwaliteit die je kunt krijgen. B staat voor de uitstraling van het materiaal en BB staat voor de hoeveelheid reparaties die zijn toegestaan. B staat in dit geval voor een mooie uitstraling waar bijna geen oneffenheden in het dekfineer zitten. Ook hier worden net als bij de BB/BB kwaliteit kleine reparaties toegestaan. De B/BB kwaliteit-platen zijn geschikt als je het hout onbehandeld wilt houden of blank wilt aflakken. Doordat het uiterlijk van het hout bij deze kwaliteit mooi is, wordt het vaak gebruikt in de interieurbouw. Zo worden er bijvoorbeeld meubels en keukens van gebouwd.

Russisch berken

Russisch berken is van hoge kwaliteit (B/BB). Deze platen zijn sterk, stootvast en goed afgewerkt. Russisch berken wordt veelal toegepast voor het aftimmeren van binnen toepassingen. Het is echter ook buiten toepasbaar. Mits het watervast verlijmd is of wordt behandeld met een coating waarbij de randen geseald worden.

Fins berken

Fins berken is 1 millimeter dik en bestaat uit drie dunne fineerplaten van berkenhout. Doordat Fins berken zo dun is, is het lichtdoorlatend. Hierdoor ontstaat een lichtroze gloed over de plaat. Tegelijkertijd is Fins berken sterk dankzij de opbouw van meerdere lagen. Ook zijn deze platen redelijk buigzaam.

Fins berken wordt ook wel vliegtuigtriplex genoemd en is afkomstig van Fins naaldhout. De bijnaam vliegtuigtriplex wordt gebruikt, omdat het vaak wordt toegepast in de vliegtuigbouw. Zowel voor het vervoersmiddel als voor de modelvliegtuigjes. Ook is het geschikt voor het maken van maquettes en miniaturen. Tevens is het toepasbaar voor decoratieve, constructieve en industriële toepassingen.

berkenmultiplex bewerken

Berkenmultiplex bewerken

Berkenmultiplex kun je op diverse manieren bewerken. Zo kun je het laten lasersnijden, graveren, frezen en printen. Deze bewerkingen zijn bij Woodlaser allemaal mogelijk. Wat deze bewerkingsmethoden inhouden, leggen wij hieronder verder uit.

Berkenhout lasersnijden

Het lasersnijden van hout is een efficiënte en precieze 2D bewerkingsmethode waarbij de laser snel en accuraat over het hout heen gaat. In vergelijking met frezen heeft lasersnijden het voordeel dat er geen (minimale) radius afwijking in zit. Dit houdt in dat hoeken zonder afwijking in het materiaal gemaakt kunnen worden. Bij frezen zit er wel een afwijking in. Dit komt, omdat een frees een rond gereedschap is. Hierdoor is een gefreesde hoek niet recht maar resulteert dit in een afgeronde hoek. Hoe groot de radiusafwijking is, ligt aan het soort frees dat wordt gebruikt.

Frezen van Berken hout

Wanneer het hout te dik is om te lasersnijden kan het worden gefreesd. Een andere reden om te kiezen voor frezen is wanneer je bepaalde bewerkingen in het hout wilt laten bewerken die niet mogelijk zijn bij het lasersnijden. Denk bijvoorbeeld aan het frezen van potgaatjes. Dankzij onze CNC portaalfreesmachine en vlakbedfreesmachine is het uitvoeren van freesbewerkingen voor ons geen enkel probleem.

Berken hout printen

Berkenmultiplex kun je ook bewerken door middel van printen. Het printen van hout gaat sneller dan het graveren van hout. Met onze printmachine kunnen wij grote en kleine afbeeldingen en teksten fullcolour op hout printen. Dit doen wij voor zakelijke klanten in diverse branches zoals de meubelbouw, jachtbouw, speelgoedindustrie en camperbouw. Geprint hout wordt veelal toegepast voor promotionele doeleinden. Hierbij kun je denken aan houten wijnkisten, onderzetters, kistjes en andere relatiegeschenken.

Berkenmultiplex graveren

Het voordeel van hout graveren is dat het permanenter is dan printen. Tijdens het graveren lasert de lasermachine een deel uit het hout. Hierdoor ontstaat er een diepteverschil in de oppervlakte van het hout. Een gravure is dus zowel zichtbaar als voelbaar. Meer informatie over het graveren van hout kun je lezen op onze hout graveren pagina.

Berkenmultiplex bewerken bij Woodlaser

Bij Woodlaser kun je terecht voor alle bovenstaande bewerkingsmogelijkheden. Je kunt dus bij ons terecht voor het lasersnijden, lasergraveren, printen en frezen van Berken multiplex of andere houtsoorten. Ook is het combineren van deze bewerkingen mogelijk. Voor meer informatie of specifieke vragen kun je contact met ons opnemen. Wij denken met je mee en geven je graag persoonlijk advies.