Een “bos” van houten traliewerk binnen de Notre Dame kathedraal voedde het vuur dat de iconische kerk gisteren verteerde.

Eiken balken uit 1160

Het houten frame van de kathedraal, dat voornamelijk bestond uit eikenhout, bevat balken die dateren van het eerste frame dat werd gebouwd voor de kathedraal. Die lijst kenmerkte bomen die tussen 1160 en 1170 werden gesneden. De heersende gotische stijl van de kathedraal vereiste hoge plafonds. Om hieraan tegemoet te komen, vereisten de plannen van de kathedraal lange, stevige eiken van een nabijgelegen bos.

Het houten frame van de Notre Dame. Credit: van de vereniging Notre Dame De Paris / Maurice de Sully.

13.000 bomen uit de achtste eeuw

Om het project van start te laten gaan, hebben werknemers 21 hectare eiken gerooid. Elke balk werd uit een andere boom getrokken: geschat op 13.000 bomen in totaal. Om de hoogte te bereiken moesten de timmerlieden bomen gebruiken van waarschijnlijk 300 of 400 jaar oud. Dat betekent dat ze in de achtste of negende eeuw uit de grond zouden zijn ontsproten. Dit maakt de Notre Dame kathedraal zo iconisch.

Het houten framewerk ondersteunde een dak van lood, dat 210 ton woog. Een deel van het frame had het voordeel dat het brandwerend is, aldus de nationale bibliotheek van Frankrijk. Maar het hout dat dat looddak ondersteunde, is verbrand.