Hout printen is één van de nieuwste innovaties op het gebied van het bewerken van hout. Deze methode wordt de laatste jaren steeds vaker gekozen. Het is voornamelijk een goede optie als je een afbeelding of foto op hout wilt plaatsen. Bij aanbieders zoals fotografen, gift shops en anderen is het steeds vaker mogelijk om een foto op hout te laten printen. Omdat hout printen relatief toegankelijk is, is het zelfs mogelijk om deze klus zelf uit te voeren. In deze blog vertellen we je meer over hout printen, wat het is en op welke manieren dit uitgevoerd kan worden. Ook laten we je zien hoe Woodlaser je van dienst kan zijn.

Wat is hout printen?

Hout printen is een techniek die het mogelijk maakt om foto’s en andere soorten afbeeldingen op hout te printen. Hierbij is het mogelijk om afbeeldingen te plaatsen op verschillende soorten hout, waaronder hardhout, berken multiplex en MDF. Op hout kun je printen met behulp van meerdere soorten printers. Het printen van hout kan ook gecombineerd worden met lasersnijden. Op hout printen is een leuke optie voor bijvoorbeeld relatiegeschenken en reclame-uitingen.

Hoe kun je op hout printen?

Als je een afbeelding op hout wilt laten printen, zijn er meerdere technieken waarvoor je kunt kiezen. Hieronder zetten we de belangrijkste technieken voor je op een rij. Dit kun je uit laten voeren door een professional.

UV printer

Met een UV printer op hout printen is de meest veelzijdige techniek van dit moment. UV printers kunnen gebruikt worden op de meeste houtsoorten, en ook qua dikte en ontwerpen zijn er meer mogelijkheden dan bij andere opties. De prijs is relatief laag, terwijl er niet ingeboet wordt op het gebied van de kwaliteit.

Sublimatieprinter

Een andere beproefde optie is op hout printen met behulp van een sublimatieprinter. Deze methode valt vooral op dankzij de levendige kleuren, maar is tegelijkertijd ook iets duurder in vergelijking met printen met een UV printer. Daarnaast moet eerst een polyester coating op het hout aangebracht worden, terwijl je bij een UV printer rechtstreeks op het hout kunt printen.

Laserprinter

Een andere populaire optie is het printen op hout met een laserprinter. Net als bij de UV printer hoeft er voor de laserprinter geen speciale coating op het hout aangebracht te worden. Wel is lasertransferpapier een vereiste. Dit papier wordt aangebracht met behulp van een transferpers. Let wel op dat deze methode niet geheel krasvast is.

3D printen op hout

Op hout 3D printen behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Dit moet niet verward worden met het 3D printen van hout, waarbij je gebruik maakt van een 3D printer om bijvoorbeeld een plank te maken. Met 3D printen op hout bedoelen we afbeeldingen met meer diepte en reliëf. Vaak wordt dit gedaan door het printen te combineren met lasergraveren.

Woodlaser print hout op maat

Bij Woodlaser kun je terecht voor verschillende soorten houtbewerkingen. Wij maken het hout op maat voor je, zodat we daarna op het hout kunnen printen. Eén van onze specialiteiten is het lasersnijden van hout. Door het gebruik van een laserstraal kunnen er preciezere en dus betere resultaten behaald worden. Bovendien kan het bewerken van het hout op deze manier sneller uitgevoerd worden. Dankzij de toegenomen precisie zijn meer vormen dan ooit mogelijk. Zowel grote als kleine oppervlakken kunnen op een duurzame en efficiënte manier op maat gemaakt worden. Zo is je hout klaar om geprint te worden.

Alternatieven voor printen op hout

Op hout printen behoort tot onze werkzaamheden. We kunnen het hout zowel voor je lasersnijden als printen ook heb je bij ons de keuze om op een andere manier het hout van een afbeelding of tekst te voorzien. Het lasergraveren van hout behoort namelijk tot onze specialiteiten. Door het gebruik van een laser kan er bijzonder exact op hout gegraveerd worden. Als je al op hout geprint hebt en je wilt dit een 3D of reliëf effect geven, dan kan dit middels lasergraveren behaald worden. Wil je hout laten lasersnijden of lasergraveren? Het kan bij ons. Benieuwd naar wat er mogelijk is? Neem dan gerust een kijkje op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.