Wat is bamboe en waar kun je het voor gebruiken?

Bamboe behoort tot de grasfamilie en tref je aan in uiteenlopende klimaten, van koude berggebieden tot aan tropische gebieden. Door zijn wortels ondergronds te laten groeien, verspreidt bamboe zich en ontstaat er bovengronds nieuwe bamboestengels. Meer informatie over bamboe en de toepassings- en bewerkingsmogelijkheden van deze grassoort lees je in onze blog.

Wat is bamboe?

Bamboe behoort tot de grasfamilie. De grasfamilie kun je onderverdelen in diverse geslachtgroepen, waarvan bamboe deel uitmaakt van de supertribus Bambusodea en de onderfamilie Bambusoideae.

Bamboe lijkt door zijn robuuste en houten uitstraling op een boom, maar het is dus geen hout. Door de sterkte en uitstraling van bamboe kan het echter wel voor dezelfde toepassingen ingezet worden als hout.

Hoe snel groeit bamboe?

Afhankelijk van de bamboesoort groeit het minimaal 5 tot maximaal 91 centimeter per dag. Bij een groei van 91 cm per dag, is de groeisnelheid 0,00003 km/h. Deze groeisnelheid is alleen onder perfecte grond- en klimaatomstandigheden mogelijk en is tevens een wereldrecord dat is vastgelegd door Guinness World Records in het Verenigd Koninkrijk.

hoe-hoog-wordt-bamboe

Hoe hoog wordt bamboe?

De reuzenbamboe, ofwel Dendrocalamus giganteus, kan tot wel 35 meter hoog worden en heeft stengels van 30 cm dik. De hoogst geregistreerde bamboe stond in de tropen en was 40 meter lang. In Europa en VS was de hoogst gemeten bamboe 20-30 meter.

Is bamboe duurzaam?

Bamboe produceert veel zuurstof en neemt CO₂ beter op dan andere bomen en planten. Zo neemt het vijf keer zoveel CO₂ op dan bomen. Doordat bamboe zoveel koolstofdioxide filtert, helpt dit in het vertragen van de opwarming van de aarde.

Recyclen

Bamboe kan bijvoorbeeld als vlonderplank gerecycled worden tot plaatmateriaal. Vervolgens kan het nog gebruikt worden om bio-energie mee op te wekken. Dit scheelt weer in fossiele brandstoffen.

Hoe sterk is bamboe?

Bamboe is één van de sterkste bouwmaterialen ter wereld. In vergelijking met metaal is het zelfs zeven keer sterker! Ook is het, door de lange vezels en holle binnenkant, buigzaam. Door dit te behandelen kun je bamboe zelfs elastisch maken.

wat-is-bamboe

Bamboehout als plaatmateriaal

Om bamboe te verwerken als plaatmateriaal, worden bamboestroken buigzaam gemaakt door het te verhitten in water. Vervolgens worden de stroken kruiselings met lijm samengeperst. Door het kruiselings te verlijmen, is het beter bestand tegen kromtrekken. Een andere mogelijkheid is dat de stroken worden verbrijzelt tot bamboevezels, waarna het wordt verlijmd en samengeperst tot plank.

Interieurtoepassingen

Bamboe wordt tegenwoordig gezien als een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Het groeit namelijk drie keer sneller als de snelst groeiende boom ter wereld. Hierdoor kun je het na 4 à 5 jaar al kappen, terwijl hardhout pas na 50 à 100 jaar kaprijp is. Bovendien gaat bamboe na het kappen niet dood, maar groeit het gewoon een nieuwe stam, waardoor er geen ontbossing plaatsvind.

Je ziet het daarom steeds vaker terug in meubels, gebruiksvoorwerpen en terrasplanken. Bamboeplanken hebben namelijk dezelfde natuurlijke warme uitstraling als hardhout. Ook is het, net als hardhout, verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Vooral als het thermisch gemodificeerd is, is het stabieler dan hardhout.

Andere toepassingen

  • Bouwsteigers
  • Schuttingen
  • Keukens, jaloezieën of rolgordijnen
  • Huis- en tuindecoratie en meubilair
  • Vloeren en plafonds
  • Muziekinstrumenten en speelgoed
  • Kleding

Bamboe kopen bij Woodlaser

Heb je bamboe nodig voor jouw project? Bij Woodlaser bieden wij het lasersnijden, graveren, frezen en printen op bamboe platen aan. Wij focussen ons echter wel alleen op de zakelijke markt. Heb je vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

bamboe graveren