Hout frezen is al jaren een gebruikelijke manier om hout te bewerken. Deze vorm van houtbewerking wordt met behulp van een freesmachine uitgevoerd. Naast het bewerken van hout kun je ook diverse andere soorten materialen frezen. Zo kan metaal gefreesd worden, wat ook wel verspanen wordt genoemd. In deze blog vertellen we je meer over hout frezen en hoe dit uitgevoerd kan worden. Ook laten we je zien wat Woodlaser voor je kan betekenen.

Hoe kun je hout frezen?

Als je hout wilt laten frezen, zijn er diverse opties waar je voor kunt kiezen. Zo kun je het hout laten bewerken door een professional, zoals Woodlaser, die gebruik maakt van een freesmachine. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een CNC freesmachine of een vlakbedfreesmachine. Bij een CNC freesmachine heb je meer bewerkingsopties dan bij een vlakbedfreesmachine. Een vlakbedfreesmachine is echter weer handig als je een grote, lange houtplaat wilt laten bewerken. Deze past dan namelijk niet in een CNC freesmachine.

Hout frezen met een freesmachine

De freesmachine is de meest gebruikte optie. Zoals de naam al aangeeft, is dit een machine die je kunt gebruiken om diverse soorten materialen mee te frezen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een frees, een roterend snijgereedschap. Diverse soorten gecompliceerde vormen kunnen met behulp van een freesmachine gemaakt worden. Je hebt horizontale, verticale en universele freesmachines. Deze freesmachines werden van oudsher handmatig aangestuurd door vakmannen, deze handmatige bediening wordt ook wel conventioneel frezen genoemd. Dit is over de jaren steeds meer geautomatiseerd.

Hout CNC frezen

Het frezen van hout wordt dus uitgevoerd met behulp van een freesmachine. Deze machines kunnen door mensen aangestuurd worden, maar de laatste jaren zien we steeds vaker dat dit soort machines door computers worden aangestuurd. Deze computers zijn inmiddels zo slim dat ze met uiterste precisie diverse soorten materialen kunnen frezen. Hout is één van deze materialen.

Met een computergestuurde machine hout frezen wordt ook wel CNC-frezen genoemd. CNC staat voor Computer Numerical Control. Dankzij de besturing van de machine kan er sneller en nauwkeuriger gewerkt worden. Het is daarom niet verwonderlijk dat bedrijven ervoor kiezen om hout door CNC-machines te laten bewerken.

hout frezen

Wat zijn de voor- en nadelen van deze houtbewerkingsmethode?

Freesmachines beschikken over verschillende frezen en gereedschappen. Hierdoor biedt het frezen van hout je veel mogelijkheden. Je kunt vele soorten hout op deze manier laten bewerken. Denk bijvoorbeeld aan hardhout of berkenmultiplex. Daarnaast zijn de freesmachines meer accuraat dan ooit. Vooral het CNC frezen van hout is bijzonder precies. Tegelijkertijd zijn er opties om hout te bewerken die je meer mogelijkheden en precisie bieden. We vertellen je er hieronder meer over.

Hout frezen bij Woodlaser?

Bij Woodlaser kun je terecht voor het frezen van hout. Daarnaast bieden wij het lasersnijden, lasergraveren en het printen op hout aan. Lasersnijden heeft ten opzichte van frezen echter onze voorkeur. Lasersnijden is namelijk een snellere en efficiëntere bewerkingsmethode. Dit komt, omdat een laser met uiterste precisie werkt en meer flexibiliteit biedt in het maken van diverse vormen. Bovendien heb je geen last van een minimale radiusafwijking bij het lasersnijden van binnenhoeken. Een binnenhoek is bij het lasersnijden namelijk altijd 90 graden, terwijl een hoek bij een frees altijd lichtelijk afgerond is. Dit komt, omdat een frees een rond gereedschap is, waardoor een volledige 90 graden hoek zonder afronding niet mogelijk is. Ten slotte heb je bij het lasersnijden geen last van splintervorming.

Hout lasergraveren

Onze lasermachines kunnen naast lasersnijden ook lasergraveren. Ook deze bewerkingsmethode is dus uiterst nauwkeurig, waardoor zelfs de kleinste details gegraveerd kunnen worden. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem gerust een kijkje op onze diensten pagina of neem via het formulier contact met ons op.