Hout frezen is al jaren een gebruikelijke manier om hout te bewerken. Deze vorm van houtbewerking wordt met behulp van een freesmachine uitgevoerd. Naast het bewerken van hout kun je ook diverse andere soorten materialen frezen. Zo kan metaal gefreesd worden, wat ook wel verspanen wordt genoemd. In deze blog vertellen we je meer over hout frezen en hoe dit uitgevoerd kan worden. Ook laten we je zien wat Woodlaser voor je kan betekenen.

Hoe kun je hout frezen?

Als je hout wilt laten frezen, zijn er diverse opties waar je voor kunt kiezen. Zo kun je het hout laten bewerken door een professional die gebruik maakt van een freesmachine. De professional kan deze machine zelf aansturen, maar ook hout met CNC-machines frezen is een optie. Daarnaast bestaan er ook mogelijkheden om zelf hout te frezen. We vertellen je er hieronder meer over.

Hout frezen met een freesmachine

De freesmachine is de meest gebruikte optie. Zoals de naam al aangeeft, is dit een machine die je kunt gebruiken om diverse soorten materialen mee te frezen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een frees, een roterend snijgereedschap. Diverse soorten gecompliceerde vormen kunnen met behulp van een freesmachine gemaakt worden. Je hebt horizontale, verticale en universele freesmachines. Deze freesmachines werden van oudsher handmatig aangestuurd door vakmannen, deze handmatige bediening wordt ook wel conventioneel frezen genoemd. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van CNC frezen.

Hout CNC frezen

Het frezen van hout wordt dus uitgevoerd met behulp van een freesmachine. Deze machines kunnen door mensen aangestuurd worden, maar de laatste jaren zien we steeds vaker dat dit soort machines door computers worden aangestuurd. Deze computers zijn inmiddels zo slim dat ze met uiterste precisie diverse soorten materialen kunnen frezen. Hout is één van deze materialen. Met een computergestuurde machine hout frezen wordt ook wel CNC-frezen genoemd. CNC staat voor Computer Numerical Control. Dankzij de besturing van de machine kan er sneller en nauwkeuriger gewerkt worden. Het is daarom niet verwonderlijk dat bedrijven ervoor kiezen om hout door CNC-machines te laten bewerken.

Wat zijn de voor- en nadelen van hout frezen?

Je kunt verschillende soorten materialen frezen, waaronder hout. Doordat er vele soorten frezen zijn die hiervoor gebruikt kunnen worden, biedt het frezen van hout je veel mogelijkheden. Je kunt vele soorten hout frezen, zoals hardhout en berkenmultiplex  bijvoorbeeld. Daarnaast zijn de freesmachines meer accuraat dan ooit. Vooral het CNC frezen van hout is bijzonder precies. Tegelijkertijd zijn er opties om hout te bewerken die je meer mogelijkheden en precisie bieden. We vertellen je er hieronder meer over.

Hout frezen bij Woodlaser?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het frezen van hout behoort tot de werkzaamheden van Woodlaser. Dit is met een reden. Bij ons kun je namelijk terecht voor zowel het frezen en lasersnijden van hout. Lasersnijden heeft een aantal voordelen ten opzichte van het frezen van hout. Ten eerste is het in vergelijking met andere methodes sneller en efficiënter om hout te lasersnijden. Door het gebruik van een laser kan er met hoge precisie gewerkt worden. Dit biedt meer flexibiliteit in de vormen die gemaakt kunnen worden. Zowel grote als kleine producten kunnen zonder splintervorming bewerkt worden. Daarom kies je voor lasersnijden bij Woodlaser.

Hout lasergraveren

Hout frezen kun je inzetten om diverse vormen en letters in het hout te graveren. Toch zijn wij van mening dat er een betere en snellere manier is om hout te graveren: lasergraveren. Het lasergraveren van hout biedt de grootste mate van nauwkeurigheid, en is hierdoor ook flexibeler qua vormen en details. Door het gebruik van een laser wordt er contactloos gewerkt, wat de kans op beschadigingen aan het hout minimaliseert. Er kan vlug en efficiënt gewerkt worden, waarbij de zijkanten splintervrij blijven. Daarom verkiezen wij het lasergraveren en lasersnijden van hout boven het frezen van hout. Wil je weten hoe we jouw bedrijf kunnen helpen? Kijk gerust rond op onze website of neem via het formulier contact met ons op.