Welk hout is geschikt voor buiten?

Bij Woodlaser kun je voor het bewerken van hout kiezen uit verschillende houtsoorten. Wanneer je echter specifiek op zoek bent naar hout voor buiten, dan worden je opties al een stuk kleiner. Niet alle houtsoorten zijn namelijk geschikt voor buitengebruik. Welke houtsoorten wel en niet geschikt zijn voor buiten, leggen wij jou in deze blog uit.

Welk hout is niet geschikt voor buiten?

Houtsoorten uit ons assortiment die je niet buiten kunt toepassen zijn Balsahout, Populieren multiplex, Berken multiplex, Kurk, Fineer en Spaanplaat. Deze houtsoorten worden namelijk vooral interieur toepassingen gebruikt.

populier multiplex

Hout voor buiten

Voor buitentoepassingen heb je bij Woodlaser keuze uit 4 soorten hout. Zo kun je kiezen voor Hardhout, MDF, HDF en Bamboe. Soms dient het hout bij buitengebruik onderhouden te worden. Dit kan bijvoorbeeld met olie of lak.

Hardhout

Hardhout is uiterst geschikt voor buiten. Het is namelijk bestand tegen vocht en hoeft in de tussentijd niet behandeld te worden. Bovendien gaat het jarenlang mee en staat daarom bekend als de meest duurzame houtsoort.

MDF / HDF

MDF en HDF lijken ontzettend veel op elkaar. Het enige verschil is dat HDF een hogere dichtheid heeft, doordat de vezels tijdens de productie sterker zijn samengeperst dan bij MDF platen. Zowel MDF als HDF platen zijn niet vochtbestendig. Echter heb je wel keuze uit speciale vochtwerende MDF platen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit MDF V313, MDF Exterieur en MDF Tricoya.

Voor vochtige binnenruimtes kun je kiezen voor MDF V313. Deze is waterwerend, maar niet watervast. Het is dus alleen bestand tegen dweilen en spatwater.

Wanneer je op zoek bent naar MDF voor buiten, dan zijn MDF Exterieur en Tricoya allebei een goede keus. Voor extreme weersomstandigheden is Tricoya echter geschikter dan MDF Exterieur.

Meer informatie over MDF vind je in onze blog: MDF varianten, toepassingen en bewerkingsmogelijkheden.

Bamboe

De productie van Bamboe verschilt wanneer dit voor binnen- of buitentoepassingen wordt geproduceerd. Het verschil zit voornamelijk in het lijmproces. Dit zorgt ervoor dat er verschillen in de eigenschappen van het materiaal ontstaan. Zo heeft Bamboe voor buiten een dichtere structuur dan Bamboe dat wordt geproduceerd voor binnen.

  • Bamboe voor buitentoepassingen is donkerbruin of zwart van kleur en heeft een olie of lakbehandeling nodig om de kleur te behouden en het materiaal te beschermen tegen vlekken, splijting en kromtrekken.
  • Bamboe voor binnen is naturel of karamelkleurig en is makkelijk te bewerken. Bovendien hoef je het alleen bij intensief gebruik en slijtage te onderhouden. Wanneer je dit buiten gebruikt, kan er zwelling of scheuren ontstaan. Ook kan het oppervlak ruw worden.

bamboe-hout-voor-buiten-lasersnijden

Hardhout, MDF, HDF of Bamboe bewerken

Ben jij op zoek naar hout voor buiten? Bij Woodlaser kun je Hardhout, MDF, HDF en Bamboe laten bewerken. Wij kunnen dit voor je lasersnijden, graveren, frezen of printen. Uiteraard kunnen wij deze bewerkingen ook uitvoeren op houtsoorten die niet geschikt zijn voor buiten. Alle opties in houtsoorten vind je op onze houtsoorten pagina. Neem voor meer informatie of advies gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.